Aktualitet LAJME Lajmi i Fundit Politikë RAJONI

Zbulohet raporti i deputetëve holandezë, kriza, pengesë për demokracinë

Është zbardhur raporti i delegacionit holandez që vizitoi në Shqipëri për datat 6-7 maj. Raporti është përgjithësisht i balancuar duke bërë vlerësime dhe kritika. Raportuesit holandezë e shohin me sy të mirë reformën në drejtësi ku vërehet se Shqipëria po bën përparim serioz në reformat gjyqësore, por mbetet shqetësim mosfunksionimi i Gjykatës Kushtetuese.

“Për Gjykatën Kushtetuese aktualisht ekziston vetëm një gjyqtar në detyrë dhe 9 pozitat e mbetura janë të lira. Prandaj, nuk mund të konsiderohet aktualisht si një institucion shtetëror funksional. Në përgjigje të kësaj, qeveria argumenton se kjo është për shkak të suksesit të procesit të verifikimit, i cili ka çuar në shkarkimin ose dorëheqjen e disa gjyqtarëve dhe se vendet e lira të punës do të plotësohen para verës. Ky interpretim u mbështet nga disa përfaqësues të tjerë të organizatave joqeveritare dhe partive ndërkombëtare të cilat u takuan nga delegacioni gjatë vizitës së punës. Megjithatë, kritikët e qeverisë flasin për një krizë kushtetuese, në të cilën kontrollet dhe balancat janë zhdukur dhe qeveria ka marrë pushtetin e Gjykatës Kushtetuese” – thuhet në raportin e delegacionit holandez.
Kritika të forta bëhen për luftën ndaj korrupsionit.

“Për sa i përket luftimit të korrupsionit, janë marrë masa për parandalimin dhe vendosjen e policisë në zbulimin e korrupsionit është intensifikuar. Ka rezultuar në disa raste se numri i ndjekjeve dhe dënimeve penale të nivelit të lartë ka qenë zhgënjyes. Bashkëpunimi mes policisë dhe Prokurorisë publike nuk është gjithmonë i qetë. Shqipëria duhet të vazhdojë më tej në ecurinë e saj në luftën kundër korrupsionit” – thuhet në raport ku bëhet edhe një pasqyrim për situatën politike pas djegies së mandateve nga opozita.

“Raportuesi ka shqetësime në lidhje me marrëdhëniet e ndërprera midis qeverisë dhe partive opozitare. Përfaqësuesit e zgjedhur të popullit nga dy partitë më të mëdha të opozitës kanë bojkotuar aktivitetet parlamentare dhe madje kanë dalë nga Parlamenti në protestë kundër qeverisë, e cila sipas mendimit të tyre e ka komprometuar rezultatin e zgjedhjeve dhe ka shkelur të drejtat e tyre parlamentare. Që atëherë, vendet e tyre janë marrë nga anëtarët e tjerë të partisë të gatshëm për të kryer detyrat e tyre parlamentare. Kjo situatë është një shenjë e marrëdhënieve të vështira politike në Shqipëri.

Pasi që kjo është një çështje e brendshme politike, raportuesi nuk mund dhe nuk do të bëjë asnjë gjykim për këtë. Megjithatë, ndarja dhe mungesa e bashkëpunimit pengon funksionimin e demokracisë. Raportuesi shpreson se do të ketë pajtim të shpejtë midis opozitës dhe partive qeveritare, ndërsa ato lëvizin përpara në zhvillimin e një vizioni të përbashkët për qeverisjen dhe demokracinë në vendin e tyre” – thuhet në raportin e deputetëve holandezë.

admin

Shto nje Koment

Klikoni këtu për të postuar një koment