Ballina BOTA Vatikan, peshkopët që veprojnë për abuzimin seksual, do t’ë humbin të gjithë...

Vatikan, peshkopët që veprojnë për abuzimin seksual, do t’ë humbin të gjithë kredibilitetin

Ekspertët kryesorë të Kishës Katolike, që janë marrë me rastet mbi abuzimin seksual, u thanë peshkopëve të martën, të marrin përgjegjësinë për një skandal global të abuzimit të klerit dhe të shkojnë e të flasin personalisht për viktimat, ose rrezikojnë të shohin që Kisha të humbasë kredibilitetin e saj në mbarë botën.

Papa Françesku ka ftuar krerët e rreth 110 Kishave Kombëtare Katolikë dhe dhjetëra ekspertë dhe udhëheqës të urdhrave fetarë në Vatikan më 21-24 shkurt për një mbledhje të jashtëzakonshme kushtuar krizës së abuzimit seksual.

Viktimat e abuzimit seksual të klerit shpresojnë që mbledhja më në fund të dalë me një politikë të qartë për t’i bërë peshkopët përgjegjës për keqpërdorimin e rasteve të abuzimit.

“Nëse mungon një përgjigje gjithëpërfshirëse dhe komunale, jo vetëm që nuk do të sjellim shërim për të mbijetuarit e viktimave, por besueshmëria e Kishës për të vazhduar misionin e Krishtit do të jetë në rrezik në mbarë botën”, – tha komiteti drejtues i konferencës në letër për të gjithë pjesëmarrësit.

Komiteti është i përbërë nga Kardinali Blase Cupich i Çikagos, Kardinali Oswald Gracias nga Mumbai, Kryepeshkopi Charles Scicluna i Maltës, hetuesi kryesor i abuzimit seksual të Vatikanit dhe babai Hans Zollner, një ekspert i abuzimit me qendër në Romë.