Studimi: Fjetja më pak se 6 orë në natë, rrit rrezikun e demencës me 30%

152

Nëse flini më pak se 6 orë gjumë në natë, po rrezikoni shëndetin e trurit tuaj, thotë një studim i ri i botuar në Nature Communication.

Pas studimit të gati 8,000 njerëzve për 25 vjet, studimi zbuloi një rrezik më të lartë të demencës me një kohëzgjatje gjumi prej 6 orësh ose më pak nga mosha 50-60 vjeç, në krahasim me ata që flinin 7 orë në natë.

Si rezultat, gjumi i shkurtuar midis moshave 50,60 dhe 70 vjeç u shoqëruar gjithashtu me një rritje prej 30% të rrezikut të demencës, e pavarur nga faktorë sociodemografikë, të sjelljes, kardiometabolike dhe të shëndetit mendor, përfshirë depresionin, thuhej në studim.

“Gjumi është i rëndësishëm për funksionimin normal të trurit dhe gjithashtu mendohet të jetë i rëndësishëm për pastrimin e proteinave toksike që grumbullohen nga truri”, tha Tara Spiers-Jones, e cila është nëndrejtore e Qendrës për Zbulimin e Shkencave të Trurit në Universitetin e Edinburg në Skoci, në një deklaratë.

Sidoqoftë, ky studim nuk mund të përcaktojë shkakun dhe pasojën, tha Tom Dening, i cili kryeson Qendrën për Demencën në Institutin e Shëndetit Mendor në Universitetin e Nottingham në Mbretërinë e Bashkuar.

“Ndoshta është thjesht një shenjë shumë e hershme që demantia do të vijë, por gjithashtu ka mjaft të ngjarë që gjumi i dobët nuk është i mirë për trurin dhe e lë atë të prekshëm ndaj kushteve neurodegjenerative si sëmundja e Alzheimerit”, tha ai.