Aktualitet LAJME Lajmi i Fundit SLIDER 1 Sociale

Studimi, braktisja e arsimit të lartë, 40 përqind e të rinjve vetëm me arsim bazë

Të joshur kryesisht nga emigracioni, të rinjtë shqiptarë nuk preferojnë më të vijojnë studimet pas arsimit bazë. Sipas të dhënave nga studimet e kryera nga Instituti i Statistikave, rreth 40 përqind e të rinjve të moshës 25 vjeç deri në 39 vjeç janë vetëm me arsim bazë.

Pjesën më të madhe të të rinjve, pasi mbarojnë arsimin bazë, kushtet ekonomike i detyrojnë të përfshihen në tregun e punës apo t’i drejtohen emigracionit.

Por, mungesa e formimit ndër të rinjtë shqiptarë është një lajm i keq për zhvillimin e qëndrueshëm të vendit, në një kohë që epoka ku po jetojmë kërkon aftësi të thelluara dhe mësim gjatë gjithë jetës për t’u përshtatur me përparimin e teknologjisë.

Kjo braktisje e arsimit të lartë është më e dukshme tek djemtë. Sipas studimit të INSTAT, ka një raport më të lartë të djemve, krahasuar me vajzat, në arsimin parauniversitar, ndërkohë që në arsimin e lartë 59,7 përqind e studentëve të këtij janë vajza.

Nga ana tjetër, të dhënat administrative që burojnë nga zyrat vendore të punësimit tregojnë se, punëkërkuesit e papunë vetëm me arsim bazë përbëjnë 52 përqind të totalit të të papunëve që janë regjistruar në kërkim të një pune.

(marrë me shkurtime nga revista Monitor)

admin

Shto nje Koment

Klikoni këtu për të postuar një koment