Sindroma e zemrës së thyer, sëmundje e zbuluar kryesisht te gratë

32

Në kohë stresi ekstrem të papritur, zemra e një personi mund të ndryshojë formë, duke shkaktuar dhimbje gjoksi dhe simptoma të tjera të një ataku në zemër, por pa arterie të bllokuara.

Quhet kardiomiopati takotsubo ose sindroma e zemrës së thyer dhe shumica dërrmuese e pacientëve janë gra.

Rastet janë në rritje në SHBA, veçanërisht në mesin e grave të moshës së mesme, që përbëhet nga 50 deri në 74 vjeç.

Arsyet e sakta nuk dihen ende, por kardiologët kanë disa teori.

Ka diçka në lidhje me biologjinë femërore që i vë gratë më shumë në rrezik, duke çuar në teori rreth rolit të hormoneve seksuale, por kjo nuk është e gjithë historia sepse ka të bëjë më shumë me hormonet e stresit, tha Cheng.