Shkenca një hap përpara drejt rinisë së përjetshme

52

Meqenëse bota e bukurisë dhe shkenca e përparuar bëhen gjithnjë e më të ndërthurura, roli që luajnë gjenet tona për të pasur një lëkurë të shëndetshme dhe rinore nuk ka qenë kurrë më i qartë, me studime mbi hulumtimin e kancerit dhe sëmundjeve autoimune që tani ofrojnë të dhëna për plakjen e fytyrës.

Një studim i kohëve të fundit i kryer nga Universiteti i Alabamës në Birmingham mbi shterimin e mitokondrialeve te minjtë ka zbuluar një mënyrë se si të bllokohet gjeni që shkakton plakjen, duke shkaktuar rrudha në fytyrë dhe rënie të flokëve.

Për shkak se 90% e qelizave të energjisë kimike që përdoret për të mbijetuar, krijohet nga mitokondria dhe mosfunksionimi i mitohondritës lidhet në mënyrë të natyrshme me plakjen tek njerëzit.

Kur shkencëtarët aktivizuan një mutacion tek minjtë që shkaktoi zvogëlimin e funksionit të mitokondritit, ata filluan të humbin flokët dhe filluan të krijoheshin rrudha brenda një periudhe prej katër deri në tetë javë. Por kur mutacioni i këtij gjeni u ndërpre dhe funksioni normal i mitohondritit u rivendos, minjtë humbën rrudhat e tyre dhe u  rinuan me një efekt mahnitës.

”Përsa i përket njohurive tona, ky vëzhgim është i pashembullt,” – thotë Keshav Singh, një nga hulumtuesit kryesorë.”Kjo sugjeron që mekanizmat epigjenetike që bazohen në kryqëzimin mitokondri-bërthamor duhet të luajnë një rol të rëndësishëm në rivendosjen e fenotipit normal të lëkurës dhe flokëve”.

Ndërsa studimi i publikuar në ”Cell Death & Sickness”, vë në dukje, se njerëzit kanë ende shumë punë për të arritur me sukses këtë shkencë, por duke pasur parasysh se teknologjia e përparuar epigjenike tashmë ka filluar të rrjedhë në tregun e kujdesit të lëkurës, këto zbulime mund të jenë një paralajmërues i fortë i zbulimit të rinisë së përjetshme.