Ballina Aktualitet Reuters për protestën e studentëve: Bllokojnë rrugën dhe kërkojnë uljen e tarifave

Reuters për protestën e studentëve: Bllokojnë rrugën dhe kërkojnë uljen e tarifave

Protesta e studentëve shqiptarë ka tërhequr dhe vëmendjen e agjencisë së njohur të lajmeve, Reuters.

Studentët shqiptarë bllokuan një kryqëzim të rëndësishëm në kryeqytet pasi qeveria nuk arriti të përmbushë kërkesat e tyre për të përmirësuar sistemin arsimor dhe rritjen e tarifave të shpallura këtë muaj.

Protesta e gjallë dhe paqësore, e cila po vazhdon për një javë jashtë Ministrisë së Arsimit, është një shfaqje e rrallë spontane e zemërimit, në një vend ku tubimet zakonisht organizohen nga partitë politike.

Protesta ushtron presion mbi kryeministrin Socialist Edi Rama, kërkesat për bisedimet të të cilit janë refuzuar vazhdimisht.

“Sapo të përmbushen tetë kërkesat tona, mund të kemi dialog. Nuk do të ketë dialog para kësaj, ” – tha një studente në transmetim të drejtpërdrejtë.

Këto kërkesa përfshijnë dyfishimin e fondeve universitare, përfaqësimin më të mirë të studentëve, më shumë para për kërkime dhe strehim më të mirë.

Kreu shqiptar Rama u tha protestuesve në një postim në Facebook: “Unë do të pres për ju në çdo orë dhe unë jam i gatshëm të punoj me ju, jo vetëm për t’iu përgjigjur 8 kërkesave tuaja, por edhe për ta kthyer këtë moment në një fazë të re transformuese për universitetet “.

Një student 21-vjeçar i IT-së, Ledion Mema, mbante një poster që tregonte Napoleon Bonaparte, Adolf Hitler dhe Ministrin e Arsimit Lindita Nikolla me titullin: “Nuk mund të fitojë një luftë në dimër”.

“Unë jam këtu, sepse tarifat janë shumë të larta dhe gjithashtu dua kushte më të mira në klasë. Unë rrallë përdor kompjuterë … dhe ne jemi ende të mësuar me shkumës në një dërrasë e zezë,” – tha Mema për Reuters.