Raporti alarmues, Shqipërisë po i emigron “shtresa e aftë” e popullsisë

292

Vala e re e emigracionit po përfshin jo vetëm familjet, por edhe shtresën e aftë të popullsisë. Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD), në një raport të vitit 2020 konstatoi se Shqipëria renditej e katërta në botë për rritjen në normën e emigracionit të personave me aftësi të larta në punë për periudhën 2000/2001, deri në 2015/2016.

Për periudhën në fjalë, rritja e normës së emigrimit të personave me aftësi të larta, është 14.6 pikë përqindje (pp), pas Liberisë (27.9) dhe Butanit (15.4) dhe në të njëjtin nivel me Moldavinë. Pas Shqipërisë, renditet Rumania, me rritje 11.8 pp.

Në përgjithësi, gjithë Ballkanit i kanë ikur intelektualët. Për Bosnjën, rritja është 11.5 pp, për Maqedoninë e Veriut 10 pp.

Shqipëria renditet edhe ndër 10 vendet e para në botë për normën e emigracionit të personave me aftësi të larta, duke e pasur këtë tregues 38.1%, që sipas tabelës së OECD, pozicionohet në vendin e tetë në botë për normën e largimit të intelektualëve.

Shqipëria, prej dekadash është prekur nga emigracioni masiv i popullsisë, kurba e të cilit nuk po njeh zbutje, por ikja e të arsimuarve është në nivele alarmante.

Emigracioni është një fenomen që prek vendet më të ardhura të ulta dhe të gjitha shtresat e popullsisë, por të arsimuarit kanë prirje për të emigruar më shumë.

Sipas raportit, në Europë, vendet e Ballkanit janë ndër burimet më të mëdha të migrantëve.

Për shembull, Shqipëria ka një normë totale emigrimi prej 29 %, Bosnjë-Hercegovina prej 20 % dhe Maqedonia Veriore prej 18 %.

Në përgjithësi, nivelet e emigracionit të personave me arsim të lartë janë pothuajse gjithmonë më të larta se nivelet totale të emigracionit.

Kjo përzgjedhje pozitive e migrantëve, është e lidhur me disa faktorë: jo vetëm individët me arsim të lartë zakonisht kanë më shumë mundësi financiare për t’u angazhuar në migracionin ndër-shtetëror, sesa kolegët me kualifikim më të ulët, por gjithashtu shumë vende të OECD kanë miratuar politika më të favorshme migrimi për personat me aftësi të larta.

Shkalla e përgjithshme e emigrimit të individëve me arsim të lartë drejt vendeve me mirëqenie të lartë, sipas OECD, është 16 % në 2015-16. Tek të arsimuarit me arsim të mesëm, është 5 %.

Megjithatë, ka ndryshime të mëdha në të gjitha vendet e origjinës. Për shembull, vende të tilla, si Mozambiku dhe Somalia kanë shkallë të lartë të emigracionit me afërsisht 30 % dhe këto dyfishohen në mbi 66 % në rastin e Trinidad dhe Tobagos dhe Guajanas.

Ndërsa, sa i përket numrit të lartë të emigrantëve të arsimuar drejt zonës së OECD, India kryeson me mbi 3 milionë emigrantë me nivel të lartë të arsimit, të ndjekur nga Kina (2 milionë) dhe Filipinet (1.8 milionë).

Vetë vendet e OECD-së, kanë një numër të madh të personave të arsimuar që punojnë në vende të tjera. Afërsisht 1.4 milionë gjermanë dhe 1.7 milionë britanikë me diploma universitare, banojnë në vendet e tjera të OECD-së.

Në mesin e të arsimuarve me nivel të ulët, shkalla e emigracionit është 5.4 % për burrat dhe 5.8 % për gratë.

Ndër të arsimuarit e lartë, shkalla i emigrimit të burrave dhe grave është pothuajse identik, në 8.6 %.

Një studim i mëparshëm i profesorëve Ilir Gëdeshi dhe Russell King, tregoi se Shqipëria renditet në mesin e e vendeve për emigracion të lartë të personave të arsimuar dhe me grada shkencore.

Numri i studentëve shqiptarë në vendet e OECD u rrit me 430 % në vitin 2016 në raport me vitet 2000. /Monitor/