Qyteti i shiut acid pastron ambientin e tij

29

Liuzhou, një qendër industriale në jugperëndim të Kinës, dikur e mbushur me shi të acidit, po transformohet një model që konsumon burime për të qenë i nxitur nga idetë dhe mjedisi.

Qyteti, i vendosur në rajonin autonome Zhuang të Guangxi, u shfaq si qendër prodhuese e fuqisë industriale dhe automobilave në vitet 1990, por pati probleme me emetimet industriale që dëmtuan mjedisin dhe shkaktuan shiun acid.
“Për shembull, perimet dhe pemët e rrushit, nuk mund të mbijetonin në mjedisin natyror, pasi gjethet e tyre do të zhdukeshin nga shiu acid.” Biçikletat shpejt do të shkriheshin nëse do të parkoheshin jashtë “, – kujton Zhao Fu, zëvendës drejtor i mjedisit mjedisor të Liuzhou Byroja e Mbrojtjes.

Përdorimi i tepruar i qymyrit që mbante squfur në prodhimin industrial, çoi në Liuzhou duke u quajtur “qyteti i shiut acid”.
Kompania ka drejtuar edhe 5 miliardë juanë në menaxhimin e ujit që nga viti 2002, me eliminimin e më shumë se 30 tubave që kanalizojnë ujërat e zeza në lumë.
Dhjetë bimë në qytet trajtojnë rreth 640,000 tonë metrikë të ujërave të zeza, tha Zheng Junkang, sekretar i Partisë së Liuzhou-t.

“Objektivi për ne është të ndërtojmë Liuzhou në një qytet të begatë me një mjedis të mirë në të cilin njerëzit mund të jetojnë jetë të lumtur”, – tha Zheng.