Psikologjia e ngjyrave… ndikimi i tyre në jetën tonë

131

Projektimi i hapësirës njerëzore është integrimi i ngjyrës ​​për të bërë një lidhje me emocionet.

Ngjyrat që ne preferojmë tregojnë shumë për veten, gjendjen shpirtërore dhe mënyrën se si ndihemi.

Por përgjigjja emocionale e secilit person ndryshon nga kultura dhe përvoja.

Për të kuptuar më mirë psikologjinë e ngjyrave duhen studime për hartimin e vendeve, objekteve dhe shërbimeve për të mbështetur përvojat njohëse, emocionale dhe fizike.

Edhe pse preferencat e ngjyrave nuk janë gjithmonë universale, ekspertët kanë  vërejtur disa modele që përshkojnë kufijtë ndërkombëtarë.

“S’është interesante, ju pyesni njerëzit në të gjithë botën se cila është ngjyra e tyre e preferuar, dhe shumica e njerëzve preferojnë blu. Ne nuk e dimë saktësisht ende se pse, por ne mendojmë se kur aparati ynë shqisor po zhvillohej më parë dhe ne pamë ngjyrën blu, solli energji pozitive për ne. Për shembull, blu është ngjyra e qiellit në një ditë të qartë.

Këto lidhje janë pozitive dhe mund të jenë arsyeja pse ne zakonisht preferojmë blunë”, është shprehur ekspertja.

Ngjyra e dytë e preferuar në mënyrë universale pas blusë është jeshilja.

Por a ka një ngjyrë që shumica e njerëzve nuk e pëlqejnë? Augustin vëren se ngjyra më pak e preferuar në të gjithë botën është e verdha dhe e verdha në jeshile.

Dizajnimi i vendeve të punës sipas  psikologjisë së ngjyrave.

Psikologjia e ngjyrave ndikon në krijimin e hapësirës së punës për mjedisin e zyrës.

Për shembull, dy ngjyrat më të mira për t’u marrë parasysh janë blu dhe jeshile dhe duhet të shmangni të verdhën me një përjashtim.

Për disa arsye në shoqërinë tonë ne priremi të ndihemi vërtet mirë kur kemi kuzhina të verdha. Në një vend pune, zona që ju mund të përfshini të verdhën është një sallë pritjeje ose kuzhinë, ”thotë Augustin.

Përveç ngjyrave që përdorni, është gjithashtu e rëndësishme të merrni parasysh ngopjen dhe shkëlqimin.

Shkëlqimi tregon se sa e lehtë ose e errët është një ngjyrë.

Pra, kombinimi i bardhë me të gjelbrën do ta bëjë atë më të lehtë dhe më të ndritshme.

Janë bërë hulumtime me ngjyra specifike. Për shembull, të shohësh hijet e ndryshme të të gjelbërtës ka qenë e lidhur me të menduarit më kreativ.

Për hapësirat që synojnë të bëjnë energji, konsideroni ngjyrat që kanë ngopje më të madhe dhe më pak shkëlqim, si portokalli kungulli ose jeshile të zbehtë.

Duke parë të kuqe, madje edhe shumë shkurt, është zbuluar se degradon performancën tonë analitike, ku zakonisht është një ngjyrë e vështirë për t’u përdorur në një vend pune.

E kuqja na jep shpërthime energjie sa herë që e shohim.

Kultura të ndryshme kanë prirje të ndryshme me ngjyrën.

Në SHBA, e  gjelbra përcjell natyrën dhe mirësinë, kështu që hijet e gjelbërta në një kompani do të ishin një zgjedhje pozitive.

Por në disa vende aziatike jeshilja është e lidhur me sëmundjen dhe kalbjen .

Le të shqyrtojmë një shembull që përfshin kulturat.

Kur Augustin ishte duke punuar për FAA në verë, ajo mësoi se shumë njerëz në aeroplan kanë frikë të fluturojnë.

Vite më parë, një kompani ajrore zhvilloi një promovim, ku secili agjent mbante një karafil të bardhë, pasi simbolizon pastërtinë dhe mirësinë.

Në Azi e bardha është ngjyra e zisë.

Në të njëjtën mënyrë ne e lidhim të zezën me funeralet, ata lidhin të bardhën me vdekjen.

Një hap i rëndësishëm në çdo projekt global është të bisedoni me dikë që jeton në zonë dhe të zbuloni se cilat janë shoqatat lokale me ngjyra specifike.

“Një tjetër gjë që duhet të merret në konsideratë kur dizenjoni nëpër kultura është nëse ngjyrat janë të lidhura me partitë politike dhe shmangni pa dashje përdorimin e ngjyrave të polemikave në një hapësirë ​​që ju dëshironi të jeni neutral”,  këshillon Augustin.

Ngjyrat janë kudo, nga karriget në të cilat ne rrimë e deri  në muret që krijojnë kufij.

Të jesh i ndërgjegjshëm për zgjedhjet e ngjyrave në hartimin e hapësirës së punës mund të kenë një ndikim të thellë tek punonjësit.

Shkëlqimi dhe ngopja kanë efekte të ndryshme dhe shërbejnë për qëllime të ndryshme të projektimit.

Edhe pse ka disa pëlqime dhe pëlqime universale, kuptimet e ngjyrave ndryshojnë në bazë të kulturës, dhe është e rëndësishme të merren parasysh këto ndryshime.

Psikologjia e ngjyrave është një disiplinë që studion reagimin e sjelljes njerëzore në prani të ngjyrave dhe kombinimeve të tyre.

Ekzistojnë teori të shumta sipas të cilave ngjyrat ndikojnë në sjelljen dhe ndjenjën e personave,  në veçanti disa procese njohëse sidomos te fëmijët.

Shumë popuj të lashtë u kanë kushtuar rëndësi të madhe ngjyrave dhe ndikimit të tyre në jetën e përditshme.

E kuqja – Është ngjyra e dashurisë, zjarrit dhe pasionit. Ajo përfaqëson nxehtësinë dhe energjinë, por edhe emocionet e dhunshme.

E verdha – Ka të bëjë me anën e majtë të trurit, të lidhur me logjikën dhe aftësitë intelektuale. Prandaj favorizon vëmendjen dhe përqendrimin dhe shoqërohet me lumturi, mençuri dhe imagjinatë.

Portokallia – Rrjedh nga bashkimi i ngjyrës së kuqe me të verdhë, prandaj dobëson efektet ekstreme të së kuqes. Sjell entuziazëm, gëzim, optimizëm dhe ndjenja pozitive.

Jeshilja – Është ngjyra e natyrës,  simbolizon harmoninë, rilindjen, ekuilibrin dhe shpresën. Ndihmon për të përhapur qetësi.

Bluja – Është ngjyra e detit dhe e qiellit: përçon një ndjenjë freskie dhe pushimi, duke zbutur ankthin.

E bardha – Është simbol i pastërtisë dhe pafajësisë,  është e freskët, e ndritshme, sjell energji dhe fuqi.
E zeza – Është shuma e të gjitha ngjyrave, është drita që akoma nuk është manifestuar dhe është një simbol i misterit dhe asaj që është e pashpjegueshme.