Piktura “Chop Suey” në shitje rekord prej 92 milionë dollarë

95

Një pikturë portreti e artistit të njohur të SHBA Edward Hopper është shitur në një ankand në Nju Jork për gati 92 milion dollarë.

Piktura e vitit 1929 Chop Suey u kthye në punën më të shtrenjtë të Hopper që është blerë ndonjëherë në ankand. Piktura portretizon dy gra në bisedë në një restorant. Sipas disa studiuesve të artit, një detaj i mrekullueshëm i Chop Suey është se subjektet e saj femra përballen me një shfaqje të dyfishtë të një personi të gjallë. Të tjerë kanë vënë në dukje se nuk do të ishte kaq e pazakontë që dy gra të mbanin kapele të ngjashme dhe se është e dyshimtë kur një nga fytyrat e subjektit nuk është e dukshme tek shikuesi. Piktura ka një lëndë të brendshme, duke qenë brenda një kafene dhe duke mos specifikuar në asnjë figurë të caktuar. Ashtu si me shumë vepra të Hopper-it, piktura i kushton vëmendje të veçantë efekteve të dritës mbi subjektet e tij.

Ishte një nga 91 pikturat moderne amerikane të vendosura për ankand nga pasuria e sipërmarrësit amerikan Barney Ebsëorth, i cili vdiq në prill.

Kjo krijoi një rekord të ri ankandi për ekspresionistin abstrakt të lindur holandez, duke tejkaluar titullin e tij Untitled XXV të vitit 1977, i cili shitet për 66.3 milionë dollarë në 2016.

Edward Hopper ishte i famshëm për paraqitjet e tij të jetës moderne amerikane. Ai vdiq në vitin 1967.