Një mënyrë efikase për të zgjuar mendjen pa kafe

84

Një shëtitje e shkurtër deri në 20 minuta mund të rrisë përqëndrimin ashtu si një filxhan kafe, sipas hulumtimit të botuar së fundmi në Nature Scientific Reports .

Në fakt, është treguar se stërvitja gjithashtu mund të zvogëlojë efektet negative të mungesës së kafeinës, të tilla si dhimbje koke apo lodhje.

Në studimet e mëparshme shkencore, kafeina dhe stërvitja janë vlerësuar për të përmirësuar aspektet specifike të funksionit njohës siç janë vëmendja dhe vigjilenca, por nuk janë krahasuar drejtpërdrejt.

Studiuesit në këtë studim, të udhëhequr nga drejtori i Laboratorit të Gjimnastikës Perëndimore dhe Psikologjisë Shëndetësore, Haris Papavessi, shqyrtuan ushtrimet afatshkurtra – domethënë ecjen rutinë për 20 minuta – kundër një dozë kafeine me pothuajse një filxhan kafe – në drejtim të përmirësimit të kujtesës dhe përqëndrimit në punë.

Siç treguan rezultatet, ky krahasim ishte në favor të shëtitjes së shkurtër kundër kafeinës.

“Të rriturit e shëndetshëm që pinë dy filxhanë kafe në ditë janë përgjithësisht në një nivel të mirë, në kuptimin që nuk ndikon në shumicën e funksioneve trupore. Për disa popullata, megjithatë, konsumi i kafeinës mund të jetë një problem dhe duhet të zvogëlohet”

Njerëzit që vuajnë nga ankthi, përjetojnë dridhje të shpeshta ose të forta kur konsumojnë kafe.

Shkencëtarët pranojnë që ulja e konsumit të kafeinës, pavarësisht nëse është një rekomandim mjekësor apo jo, nuk është një detyrë e thjeshtë, por argumentojnë se ushtrimet mund të ndihmojnë.class