Ndëshkimi fizik shkatërron shëndetin mendor të fëmijëve, ja çfarë thonë psikologët

255

Si pediatrit, ashtu edhe psikologët bien dakort se ndëshkimi fizik i shkakton shumë dëm fëmijës, si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Sipas një sondazhi, 25 vjet më parë, 80% e prindërve qëllonin fëmijët e tyre. Në ditët e sotme, 67% e bëjnë këtë. Edhe pse numri po zvogëlohet, mbetet ende një rrugë e gjatë për të bërë.

Abuzimi fizik mund të marrë forma të ndryshme. Forma më e dukshme e ndëshkimit është goditja e fëmijëve me dorë ose me një objekt si rrip ose shkop. Por kjo nuk është forma e vetme. Llojet e tjera të abuzimit fizik përfshijnë tundjen e fëmijëve, tërheqjen e tyre nga flokët, tërheqjen e veshëve ose detyrimin e tyre për të qëndruar në një pozitë të pakëndshme.

Aktivitete të detyruara si larja e gojës, larja e duarve ose ushqimi me forcë kur ata nuk pranojnë të hanë janë akte të tjera abuzimi fizik jo shumë të dukshme që shumë njerëz nuk i mendojnë.

Por ka edhe forma jo-fizike të abuzimit. Këto përfshijnë kërcënimet, poshtërimin, nënçmimin, trembjen e një fëmije dhe bërtitjen. Edhe pse mund të mos lërë gjurmë nga jashtë, abuzimi verbal nuk është më pak i dëmshëm për fëmijët.

Një studim zbuloi se fëmijët që ishin abuzuar verbalisht para moshës 13 vjeç kishin më shumë të ngjarë të kishin simptoma depresioni më vonë.

Ndëshkimi trupor është forma më e zakonshme e dhunës.

Së pari, shkel të drejtat themelore të fëmijës. Por përveç kësaj, kjo u bën dëm të drejtpërdrejtë atyre, duke rritur rrezikun e dëmtimit. Edhe një formë “e lehtë” e ndëshkimit fizik ka një rrezik të madh të përshkallëzimit, sepse prindërit e zemëruar ndonjëherë nuk mund ta kontrollojnë veten.

Studimet kanë zbuluar se fëmijët e abuzuar kanë tendencë të bëhen më agresivë më vonë në jetë. Goditja çon në të njëjtat pasoja, edhe si forma më të rënda të abuzimit fizik. Sipas një studimi, kjo është forma më e zakonshme e ndëshkimit fizik dhe 54% të fëmijëve e përjetojnë atë.

Përveç dëmtimit fizik, ai shkatërron edhe shëndetin mendor të fëmijës.

Këto pasoja qëndrojnë me fëmijët dhe i ndjekin ata në moshën e rritur. Shumë studime vërtetuan se ndëshkimi trupor ka një efekt drastik në shëndetin mendor, duke shkaktuar ankth, depresion, vetëvlerësim të ulët, paqëndrueshmëri emocionale dhe çrregullime të ndryshme të sjelljes.

Një tjetër studim vërtetoi se kjo ishte e vërtetë. Njerëzit që kanë përjetuar sasi të larta të ndëshkimit fizik, mesatarisht, kanë shënuar vlerësime të këqija të shëndetit mendor, madje edhe në testet e depresionit.

Ka akoma metoda disipline që psikologët i konsiderojnë të përshtatshme.

– Izoloni fëmijën nga situata për disa minuta dhe lëreni që të qetësohet dhe të mendojë për të. Pastaj, ju mund të diskutoni me durim situatën dhe të shpjegoni pse ishte e keqe.

-Mos i lini të shikojnë një karikaturë për një ditë ose të hanë karamele.

Këto metoda janë efektive sepse ato kanë një efekt afatgjatë në sjelljen e fëmijës. Ndëshkimi shumë i shkurtër është i mjaftueshëm për të pasur një efekt, thonë ekspertët./class