NASA jep alarmin/ Hëna drejt shkatërrimit, po copëtohet dhe ndahet

66

Një analizë e re, duke përdorur të dhëna nga misioni i NASA-s, sugjeron që Hëna po zvogëlohet. Shkencëtarët e krahasojnë procesin me mënyrën se si rrushi gradualisht shndërrohet në rrush të thatë.

Hulumtimi i ri u mundësua nga krijimi i një algoritmi që përpunoi të dhënat sizmike që u morën në vitet 1960 dhe 1970, gjë që ndihmoi për të hedhur dritë mbi. Të dhënat e vendndodhjes së hënës u gjeneruan pas pamjeve që u morën nga një studim i vitit 2010, që përdorte fotografi nga Orbiter Lunar Reconnaissance Orbiter i NASA-s.

Kjo ndihmoi në konfirmimin se Hëna ende po përjeton aktivitet të vërtetë tektonik, sipas gazetës së re të botuar në Nature Geoscience. Instrumentet e mbetura nga astronautët e Apollonit në të kaluarën përfunduan punën e tyre në vitin 1977, por shkencëtarët mendojnë se kjo dridhje dhe tkurrja e hënës po ndodh ende sot, me imazhe që duket se tregojnë prova të lëvizjes së kohëve të fundit, të tilla si gurët dhe rrëshqitjet e shkëmbinjëve.

Të dhënat sizmike janë marrë nga instrumentet që astronautët lanë në sipërfaqe gjatë misioneve të Apollo. Apollo 11 mbaroi pas disa javësh, por pjesa tjetër mbajti matjen, duke arritur deri në 28 hapa të huaj të ndryshme mes viteve 1969 dhe 1977.

Shkencëtarët tani shpresojnë të kthehen në Hënë dhe të mësojnë më shumë për atë që po ndodh me të. Administrata e Trump ka urdhëruar NASA-n që të kthehet sa më shpejt që të jetë e mundur dhe shpreson të ketë astronautët në sipërfaqe në pesë vjet.