Mungesa e gjumit, një tjetër armik për shëndetin

139
Woman lying in bed sleepless at night

Të flesh mirë do të thotë të jesh i shëndetshëm, por çdokush zakonisht e neglizhon për arsye të ndryshme, e kjo sjell pasoja të shumta tek shëndeti ynë. Në fakt ai mund të jetë edhe më i rrezikshëm nga sa mund të mendohet.

Kërkimet e reja të paraqitura në Kongresin e Shoqërisë Evropiane të Kardiologjisë 2018 në Mynih, Gjermani, sugjerojnë një lidhje midis fjetjes më pak se gjashtë orë, ose zgjimit disa herë gjatë natës, dhe ndikimi negativ në arteriet e zemrës.

Studimi, i kryer nga Fernando Dominguez, nga Qendra Kombëtare Spanjolle për Kërkime Kardiovaskulare, monitoroi cilësinë dhe sasinë e gjumit të 3 974 të rriturve të shëndetshëm dhe më pak të shëndetshëm për shtatë ditë, duke përdorur teknologjinë me ultratinguj për të vlerësuar arteriet e pacientëve. Studiuesit zbuluan se ata që flinin më pak kishin sforcim të arterieve, të tjerët që flinin shtatë deri në tetë orë nuk i kishin këto probleme.

Gjumi i pakët mund të rrisë rrezikun për zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës dhe diabetin ose obesitetin në një afat të gjatë, të dyja këto janë kontribues të rëndësishëm në sëmundjen kardiovaskulare, megjithatë, marrja e një gjumi të mirë të natës është gjithmonë një ide e mirë për shëndetin dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme.