Misterioze, Nasa ‘nuhat’ oksigjen në atmosferën e Marsit

53

Në atmosferën e Marsit nuk ka vetëm metan, ndërkohë prania e oksigjenit mbetet një enigmë.

Duket se ka diçka që e prodhon atë në sasi të mëdha dhe pastaj e riabsorbon atë. Një mekanizëm për tu shpjeguar që përfshin një nga gazrat më të çmuar për jetën, pasi ne e njohim oksigjenin ‘guri themeltar’.

‘Nasa Curiosity’ është duke nuhatur qëkur ai mbërriti më shumë se gjashtë vjet më parë në Mars.

Për herë të parë që nga matjet e tij, shkencëtarët kanë qenë në gjendje të marrin një prirje ciklike në përqendrimet e gazit, oksigjenit dhe metanit në Planetin e Kuq.

Sipas studimit, botuar në Gazetën e Kërkimeve Gjeofizike, në Mars, në disa sezone stinorë, oksigjeni rrit përqendrimin e tij me 30 përqind. Një zbulim i që ekipi i gjeologëve, kimistëve dhe planetologëve të koordinuar nga NASA nuk ka arritur ta shpjegojë.

Cikli atmosferik: akulli dhe gazi

Atmosfera e Marsit ndryshon shumë me stinët. Gjatë vjeshtës dhe dimrit, dioksidi i karbonit (komponenti kryesor i atmosferës marsiane) ngrin dhe ngurtësohet, veçanërisht në polet, duke hequr gazin nga atmosfera dhe kështu zvogëlon presionin. Në stinët e nxehta, nga ana tjetër, temperatura ngrihet mbi pikën e shkrirjes së dioksidit të karbonit dhe presioni atmosferik kthehet në rritje. Në këtë dinamikë, shkencëtarët shpjegojnë, argoni dhe azoti rriten dhe lëkunden në mënyrë koherente me praninë e CO2kurse Oksigjeni jo. Dhe kjo tregon, siç u përmend, majat e papritura dhe nivelet më të ulëta se ato që aplikuan kimia mund të shpjegojnë, në dimër.

“Ne po përpiqemi ta shpjegojmë këtë – thotë NASA, – fakti që prurjet e oksigjenit nuk janë të përsëritshme në çdo stinë, na bën të mendojmë se nuk është një problem që ka të bëjë me dinamikën atmosferike.

Po kush e nxjerrë dhe e thith oksigjenin?

Hipoteza më e mundshme do të ishte që oksigjeni buron nga toka. Por edhe këtu ‘llogaritë’ nuk dalin pasi do të duheshin miliona vite për të mbërritur në Mars.