Meksika ka 45 ditë kohë për të frenuar rrjedhën e emigrantëve në SHBA

36

Ministri i jashtëm i Meksikës thotë se ata janë të gatshëm të punojnë me vendet e tjera të Amerikës Latine për të ndalur rrjedhën e emigrantëve.

Marcelo Ebrard gjithashtu tha se ata do të përpiqen të përforcojnë kufirin e tyre jugor për të ofruar reduktimin e shpejtë të migrantëve të kërkuar nga Presidenti i SHBA Donald Trump.

Meksika ka 45 ditë kohë për të zvogëluar numrin e emigrantëve të lidhur me SHBA që kalojnë territorin e saj, ose do të përballen me tarifat e SHBA.

Edhe pse nuk është caktuar ndonjë objektiv specifik, Ebrard tha se këto masa do të vlerësoheshin në mes të korrikut.

Nëse numri nuk do të ishte zvogëluar deri atëherë, do të zhvilloheshin diskutime me Brazilin, Panamanë dhe Guatemalën, vende që aktualisht përdoren nga emigrantët si pika tranziti.

Ebrard tha se marrëveshja e arritur me SHBA të premten pas ditëve të “negociatave më të vështira” e bleu kohën e Meksikës për të treguar se mund të ketë sukses në ngushtimin e numrit të emigrantëve.

Ai tha se negociatorët amerikanë kishin kërkuar që Meksika të angazhohej për “zero migrantë” që kalonin territorin e saj, por sipas z. Ebrard, kjo ishte “mision i pamundur”.

Ebrard tha se pala amerikane gjithashtu donte të caktonte Meksikën si një “vend të tretë të sigurt”, i cili do të kërkonte që Meksika të merrte azilkërkues që shkonte për në SHBA dhe të përpunonte pretendimet e tyre në tokën e vet.