Marok, përurohet treni më i shpejtë në Afrikë

47

Pas shtatë viteve punë në vijën hekurudhore me shpejtësi të lartë, Maroku përuroi të enjten trenin më të shpejtë në Afrikë, i cili do të përgjysmojë kohën e udhëtimit midis shpërndarjeve komerciale dhe industriale të Casablancas dhe Tangierit.

Mbreti Mohammed VI dhe Presidenti francez Emmanuel Macron hipën në tren për udhëtimin inaugurues nga Tangeri në kryeqytetin Rabat.

Treni është rreth dy herë më i shpejtë se Gautrain në Afrikën e Jugut, që lidh aeroportin ndërkombëtar të Johanesburgut në lagjen financiare të qytetit Sandton, gjithashtu u provua me shpejtësi prej 357 km në orë dhe planifikohet të shkojë në 320 km në orë si dhe pritet të shkurtojë më shumë se gjysmën e kohës, udhëtimin prej 200 km nga Casablanca në Tangier, që tani zgjat dy orë.

Linja me shpejtësi të lartë u përfundua me një kosto totale prej 2,4 miliardë dollarë.