Kafeja është e mirë për ju. Mit apo fakt?

153

Kafeja është e mirë për ju. Mit apo fakt?

Nëse keni zgjedhur faktin, keni të drejtë. Studimet e reja, po u shtohen dhjetëra të tjerave. Ato raportojnë përfitimet shëndetësore të kafesë, përfshirë mbrojtjen nga diabeti i tipit 2, sëmundja e Parkinsonit, sëmundjet e mëlçisë, kanceri i prostatës, Alzheimer, dhimbjet e shpinës, etj.

Por nëse zgjidhni mitin, keni përsëri të drejtë. Ka raste kur kafeja është e keqe për ju, dhe kjo varet nga gjenetika juaj, mosha dhe madje edhe mënyra se si e përgatisni kafenë.

Një studim i madh i më shumë se 25,000 konsumuesve të kafesë në Korenë e Jugut mbron kalciumin e arteries koronare. CAC është një parashikues i shkëlqyeshëm i sëmundjeve të zemrës në të ardhmen dhe nuk është studiuar shumë në të kaluarën.

Katër filxhanë kafe në ditë, gjithashtu u zbulua kohët e fundit që mund të zvogëlojnë rrezikun për melanoman, një kancer shumë i rrezikshëm i lëkurës. Gjithashtu theksohet në studim, se kafeja pa kafeinë nuk siguron ndonjë mbrojtje.

Studimi mbështet një gjetje të mëparshme të një lidhjeje mes kafesë dhe një rreziku të reduktuar për karcinomën e qelizave bazale, lloji më i zakonshëm i kancerit të lëkurës.

Një studim tjetër i kohëve të fundit e lidhi konsumimin e kafesë me sklerozën e shumëfishtë. Pra u zbulua se marrja e lartë e kafesë – katër deri në gjashtë filxhanë në ditë – zvogëloi rrezikun e diagnostikimit me sklerozë.

Studiuesit tani besojnë se kafja mund të jetë neuroprotektive, që do të thotë se është e mundur që pija të ndalojë prodhimin e inflamatorëve në tru.

Kafeja mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit tek gratë

Para se të arratiseni në vendin tuaj të preferuar të kafesë, vini re një gjë në lidhje me këto studime.

Por, pse kafesë i janë ‘veshur’ dhe vlera të pashëndetshme?

Studimet e mëparshme nuk i kanë përcaktuar gjithmonë sjelljet serioze shëndetësore që shoqëroheshin me kafenë, të tilla si pirja e duhanit dhe mungesa e aktivitetit fizik.

Mos harroni se gjashtë ose më shumë gota në ditë, ulin përfitimet.

Njerëzit me probleme të gjumit ose diabet të pakontrolluar mund të kenë nevojë të pyesin mjekët e tyre para se të shtojnë kafeinë në dietat e tyre. Ekziston gjithashtu një shqetësim në lidhje me përdorimin e kafeinës tek të rinjtë.

Përsa i përket grave shtatzënë, mjekët rekomandojnë vetëm një filxhan në ditë gjatë shtatzënisë.

Për shumë prej nesh, kafeja është një bekim. Dhe për sa kohë që ju shmangni kurthet e saj, shkenca aktuale duket se thotë se ju mund të vazhdoni ta shijoni atë, pa u shqetësuar.