Jemen, senati amerikan nuk do të mbështesë më ndërhyrjen saudite

34

Senati i SHBA ka avancuar një masë për të tërhequr mbështetjen amerikane për një koalicion të udhëhequr nga Saudia që lufton në Jemen.
Në një ‘goditje’ ndaj Presidentit Donald Trump, senatorët votuan 63-37 për të marrë një mocion në fund të mbështetjes amerikane.
Sekretari i Shtetit Mike Pompeo dhe sekretari i mbrojtjes Jim Mattis i kishin kërkuar senatorëve të mos e mbështetin mocionin, duke thënë se kjo do të përkeqësonte situatën në Jemen.
Votimi vjen pas vrasjes së gazetarit saudit Jamal Khashoggi, një banor i SHBA.
Kritika ndaj Arabisë Saudite është rritur qëkurse shkrimtari i shquar u vra ndërsa vizitoi konsullatën saudite në Stamboll në Turqi më 2 tetor.
Senatorët amerikanë, të cilët u takuan në një sesion të mbyllur mbi marrëdhëniet me Arabinë Saudite të mërkurën, gjithashtu kritikuan ashpër mosardhjen e drejtorit të CIA-s në seancën e tyre.
Gina Haspel ka dëgjuar një regjistrim të vrasjes së Khashoggi nga Turqia dhe ka studiuar prova për këtë rast.
Një senator e përshkroi mungesën e saj si një “maskim”.
Vota e Senatit shihet si një qortim ndaj presidentit Trump i cili e ka përshkruar Arabinë Saudite si një aleat jetik dhe i ka rezistuar thirrjeve për sanksione kundër udhëheqjes së mbretërisë.

Javën e kaluar, presidenti Trump hodhi poshtë një vlerësim të raportuar të CIA-s që Princi i Kurorës Saudite Mohammed bin Salman ishte përgjegjës për vdekjen e Khashoggi.
Votimi në Senat do të thotë se debati i mëtejshëm mbi mbështetjen e SHBA për Arabinë Saudite pritet javën e ardhshme.

Megjithatë, korrespondentët thonë se edhe nëse Senati përfundimisht e kalon zgjidhjen dypalëshe, ajo ka pak shanse për t’u miratuar nga Dhoma e Përfaqësuesve që po largohet.