Itali, zbulohet afresku që përshkruan skenë erotike në rrënojat e Pompeit

51

Një afresk i lashtë që përshkruan një skenë erotike nga miti grek “Leda dhe Swan” është zbuluar në vendin arkeologjik të Pompeit në Italinë Qendrore.

Vepra artistike portretizon zotin grek Zeus ose Jupiterin në mitologjinë romake duke marrë formën e një mjendi dhe duke joshur mbretëreshën spartane Leda, bashkëshorten e Mbretit Tyndareus. Pamje të mitologjive greke janë gjetur në të gjithë Pompein.

Piktura nga gërmimi tregojnë se ngjyra e gjallë e pikturës është ende e dukshme, rreth 2 000 vjet pasi ishte varrosur nën një shtresë të trashë hiri vullkanik. Në pikturë, mbretëresha Leda portretizohet duke u ulur në një karrige, e veshur me një mantel të artë me perëndinë e mjellmës në prehrin e saj.

“Kjo pikturë, krahasuar me të tjerët nga Pompei në botën romake, karakterizohet nga një ndjeshmëri e theksuar,” – tha drejtori i parkut arkeologjik të Pompeit Massimo Osanna, në një video zyrtare.

Gjatë gjithë epokave, interpretime të ndryshme të mitit në art dhe poezi kanë hedhur takimin si konsensual ose si përdhunim.

Osana gjithashtu tha se puna është e rëndësishme sepse sytë e Leda duket se ndjekin shikuesit dhe se Leda është përshkruar si “përshëndetëse” mjellmë, një tipar i rëndësishëm për këtë afresk të sapo zbuluar.

Graffiti i qymyrgurit të Pompeit mund të rishkruajë historinë dhe mësohet se afresku u zbulua në dhomën e gjumit të një shtëpie gjatë punës për të stabilizuar vendin e gërmimit.

“Leda dhe Swan” është një histori e rëndësishme në mitologjinë klasike, pasi thuhet se Leda ka lindur pasardhës që shfaqet në disa mite të spikatura greke. Këto përfshijnë Clytemnestra, binjakët Castor dhe Pollux, dhe Helen, e cila u bë gruaja e mbretit Menelaus të Spartës dhe shkaktoi luftën legjendar të Trojës.

Miti gjithashtu ka frymëzuar disa nga artistët dhe poetët më të famshëm gjatë shekujve, duke përfshirë Leonardo da Vinçin dhe Michelangelo, megjithëse mbeten vetëm kopjet e punës së tyre.