Itali, Quayola riprodhon me robotë mrekullitë e artit të antikitetit

64

Davide Quagliola artisti italian i arteve vizuale, i njohur ndryshe si Quayloa ka zgjedhur një metodë krejt të ndryshme dhe interesante të realizimit të skulpturave. Në vend të daltës ai ka zgjedhur të përdorë një robot të cilin e ka programuar me algoritme për të rikrijuar disa prej veprave më të shquara të skulpturës klasike, ose më saktë, një version jo të plotë dhe për këtë arsye mjaft unik të origjinalit.

“Eksperimentimi me teknologjinë nuk është diçka krejtësisht e re në art. Është gjithmonë e pranishme që nga koha e Rilindjes dhe unë jam më së shumti duke eksploruar hapësirën në mes të një blloku origjinal të materies. Është si këto mundësitë e pafundme për tu arritur dhe se çfarë lloj logjike përdoret për të arritur këtë gjeometri brenda bllokut,” – shpjegon Quayola.

Duke ndjekur një algoritëm, një krah robotik çon në një bllok mermeri të pluhur derisa të krijojë një version jo të plotë, por tërësisht unik të origjinalit. Procesi dhe rezultatet e tij janë një eksplorim i kërkimit të vazhdueshëm të njerëzimit për përsosmëri.

Kjo histori është pjesë e “Kreativitetit të zgjuar”, një seri që eksploron kryqëzimin midis dizajnit të konceptit të lartë dhe teknologjisë së përparuar.

Që nga zbulimi i parë në vitin 1506, “Laocoon dhe Bijtë e Tij” ka qenë një nga veprat më të nderuara të skulpturës klasike.

Statuja helene e mermerit, që përshkruan tre figura mashkullore të sulmuara nga gjarpërinjtë e detit, ka frymëzuar të gjithë nga Tiziani dhe Michelangelo për william Blake dhe Richard Deacon, të cilët kanë kanalizuar formën dhe emocionet e tyre e deri tek Davide Quayola, i cili po e ndërthur më së miri me teknlogjinë.