Itali, Parlamenti miraton buxhetin e rishikuar të vitit 2019

37

Ligjbërësit italianë të shtunën miratuan një buxhet të rishikuar për 2019 pasi plani fillestar i qeverisë populiste u përball me kundërshtim të ashpër nga zyrtarët e BE dhe një pritje të ftohtë në tregjet financiare.

Drafti i buxhetit përfshin 32 miliardë euro në shpenzime shtesë, por vlerëson se do të kufizojë deficitin publik në 2.04 përqind të prodhimit kombëtar, një nivel që shihet nga ana e Bashkimit Evropian si afër standardeve të tij.

Borxhi i madh publik i Italisë prej 2.3 trilion euro, ose 131 për qind të Produktit të Brendshëm Bruto (PBB), ka detyruar Lëvizjen “5 Yjet” dhe koalicionin e Ligës anti-imigracion për të frenuar disa premtime të fushatës që e sollën atë në pushtet.

Kushtet e daljes në pension janë lehtësuar, një premtim kryesor i Lidhjes ky që do të kushtonte 3.9 miliardë euro vitin e ardhshëm dhe 8.6 miliardë në vitin 2020, sipas vlerësimeve të qeverisë.

Mosha aktuale e pensionit është 67, por që do të shkurtohet në 62 nëse punëtori ka paguar në sistem për 38 vjet. Qeveria beson se 340,000 njerëz do të përfitonin nga kushtet e reja vitin e ardhshëm, duke liruar vendet e punës për punëtorët e rinj.
Pensionet me të ardhura të larta duhet të reduktohen, dhe teksti i ri i zvogëlon progresivisht rritjet e indeksuara të inflacionit në pension, me më shumë se 1.500 euro neto në muaj.