Itali/Një milion raste të problemeve mendore si pasojë e situatës COVID

246

Covid mund të jetë shkaku i çrregullimeve psikike, përfshirë depresionin, ankthin, stresin.

Me pak fjalë, pandemia po ndikon në psikikë: në një përzierje të quajtur sindemi që mund të jetë përgjegjëse për rreth një milion raste të problemeve mendore në Itali.

Ky është alarmi i nisur në hapjen e kongresit të Shoqatës Italiane të NeuroPsicoPharmacology (Sinpf), pas një video konference mbi këtë çështje.

Kriza ekonomike, frika e infektimit, pikëllimi, mund të shtojnë shumëfish problemet psikologjike në mënyrë eksponenciale. Gjysma e të infektuarve me Covid shfaqin çrregullime psikiatrike me një incidencë prej 42% ankthi ose pagjumësie, 28% të çrregullimit të stresit post-traumatik dhe 20% të çrregullimit obsesiv-kompulsiv; 32% zhvillojnë simptoma depresive, një incidencë deri në 5 herë më e lartë se ajo me të njëjtat simptoma nga popullata e përgjithshme, por pa lidhje me Covid.

Prandaj vlerësohet se deri në 800 mijë raste të reja depresioni mund të shfaqen në muajt e ardhshëm, por shqetësimi prek edhe familje që kanë humbur anëtarët e tyre.

Të paktën 10 mijë italianë pritet të përjetojnë depresion brenda një viti. Ndërsa do të ketë të paktën 150,000 raste të reja depresioni për shkak të papunësisë, situata mund të përkeqësohet sepse “shëndeti, brishtësia emocionale dhe shoqërore shumëfishojnë pasojat në mirëqenien psikofizike”.

“Tek ata që kanë rënë në kontakt me virusin – shpjegon Claudio Mencacci, bashkëpresident i Sinpf – “incidenca e simptomave depresive rritet nga 6 në 32%; deri në 10% tek ata që kanë humbur një të dashur, por do të përballen me situata të komplikuara, edhe për shkak të rregullave anti-Covid”.noa