Ballina BOTA Indonezi, plan për kryeqytet të ri, Xhakarta do të fundoset në vitin...

Indonezi, plan për kryeqytet të ri, Xhakarta do të fundoset në vitin 2050

Presidenti indonezian Joko Widodo deklaroi planin e qeverisë së tij për të zhvendosur kryeqytetin e vendit nga Xhakarta drejt Kalimantanit. Shkak është fundosja e pandalshme e gjithë rajonit ku është ndërtuar kryeqyteti aktual i Indonezisë.

Xhakarta ndërtuar mbi këneta të thara, në një rajon bregdetar ku përplasjen së paku 13 lumenj. Kjo ka bërë që Xhakartës t’i dobësohen themelet, nxitur kjo edhe nga zhvillimi i shpejtë urban dhe industrial i dekadave të fundit. Xhakarta ka sot mbi 10 milionë banorë dhe është ndër qytetet më të mëdha në botë.

Për më tepër, periferitë e Xhakartës nuk kanë një rrjet furnizimi me ujë, kështu që industritë dhe miliona banorë furnizohen nga ujërat e nëntokës, duke e përshpejtuar fundosjen e tij. Megjithë infrastrukturat e reja dhe digat e ndërtuara, sipas ekspertëve të mjedisit, në vitin 2050 një e treta e Xhakartës do të jetë plotësisht nën ujë.