Indonezi, kolapsi dramatik i shpërthimit të vullkanit

42

Shkalla e kolapsit dramatik të vullkanit indonezian që çoi në cunami shkatërrues të së shtunës së kaluar në ngushticën Sunda po bëhet e qartë.

Hulumtuesit kanë ekzaminuar imazhet satelitore të Anak Krakatau për të llogaritur sasinë e shkëmbinjve dhe hirit që u pastruan në det.

Ata thonë se vullkani ka humbur më shumë se dy të tretat e lartësisë dhe volumit gjatë javës së kaluar.

Pjesa më e madhe e kësaj mase të zhdukur mund të ketë rënë në det gjatë një lëvizje.

Me siguri do të shpjegonte zhvendosjen e ujit dhe gjenerimin e valëve deri në 5 metra të lartë që pastaj përmbytën vijat e afërta të Java dhe Sumatra.

Agjencia e fatkeqësisë në Indonezi thotë se më shumë se 400 njerëz janë konfirmuar të vdekur me 20 të tjerë ende të humbur. Më shumë se 40,000 janë zhvendosur.

Qendra e Vullkanologjisë ka studiuar fotografi nga një numër satelitësh radar, duke përfshirë konstelacionin Sentinel-1 të Bashkimit Evropian dhe platformën gjermane TerraSAR-X.