Francë, 18 miliardë euro për sektorin e turizmit të goditur nga Covid

37

Franca ka vënë një dispozicion një paketë stimuluese prej 18 miliardë eurosh për të mbështetur sektorin e saj të turizmit, i cili është godtiur nga kriza e koronavirusit.

Gati 90 milionë turistë të huaj vizituan Francën në vitin 2019, duke e bërë atë vendin më të vizituar në botë, sipas të dhënave të qeverisë. Turizmi përbën gati 8 për qind të ekonomisë së vendit prej 2.3 trilionë eurosh.

“Turizmi po përballet me atë që është ndoshta sfida më e keqe në historinë moderne,” tha Kryeministri Edouard Philippe në një konferencë shtypi.

Kryeministri tha se me mbylljen e 95 për qind të hoteleve, përparësia e qeverisë ishte të shmangte falimentimet dhe shkurtimet e vendeve të punës.

Për të parandaluar humbjet e vendeve të punës, qeveria po rimburson kompanitë me 70 për qind të pagave bruto të punëtorëve, dhe Philippe tha se do ta zgjasë këtë masë deri të paktën në fund të shtatorit.

Në prill, kompania franceze e hoteleve Accor (ACCP.PA), e cila drejton marka të tilla si Ibis dhe Sofitel, tha se po zvogëlonte shpenzimet dhe kishte vendosur pjesën më të madhe të stafit të saj në skemat e punës ose të papunësisë.

Philippe tha se shpresonte që restorantet do të ishin në gjendje të rihapen më 2 qershor në “zonat e gjelbra” të vendit, ku virusi nuk po qarkullon gjerësisht. Ai shtoi se kufizimet përfshirë ndalimin e udhëtimeve mbi 100 km dhe mbylljen e plazheve nuk do të përbëjnë pengesë gjatë muajve të verës, përveç nëse shpërthimi zgjat përsëri.

“Francezët do të jenë në gjendje të pushojnë në Francë në korrik dhe gusht,” tha ai.

Masat e përshkruara nga Philippe për të shpëtuar sektorin, ku paketa arrin në 18 miliardë euro, përfshijnë edhe një plan investimi prej 1.3 miliardë euro për injeksione direkte të parave në biznese nga bankat shtetërore. Bizneset me deri në 20 të punësuar dhe 2 milion euro të ardhura vjetore në sektorin e turizmit, hotelerisë dhe restoranteve gjithashtu do të jenë në gjendje të thithin një fond solidariteti deri në fund të vitit, për të marrë grante deri në 10 mijë euro.

Do të ketë gjithashtu një ndërprerje të taksave të sigurimeve shoqërore për pagesat maj dhe qershor. Amnistia do të vazhdojë për sa kohë që bizneset duhet të mbeten  të mbyllura. Përjashtimet nga taksat në total do të arrijnë në 2 miliardë euro, tha Philippe./Revista Ekonomike Monitor