Ballina Aktualitet Euro zhvlersohet me rreth 10 lekë brenda një viti

Euro zhvlersohet me rreth 10 lekë brenda një viti

Brenda një viti Euro është zhvlerësuar me afërsisht 10 lekë në tregun shqiptar, ose mbi 9 përqind. Në ditën e parë të hapjes së bankave për 2018-ën, në 3 janar, një Euro këmbehej sipas kursit zyrtar me 133,07 lekë, ndërkohë në 28 dhjetor këmbehet 123,41 lekë.

Situata nuk ka qenë normale, pasi zhlverësimi i Euros nuk ka ardhur prej zhvillimeve në tregjet ndërkombëtare, por për shkak të rritjes së sasisë së kësaj valute në Shqipëri. Ekspertë të ekonomisë e lidhin me paratë e pista, të cilat hyjnë në vendin tonë përmes kanaleve të ndryshme.

Ndërkohë Bankës Qendrore i është dashur të ndërhyjë disa herë fort në tregun e brendshëm të valutës, për të mos lejuar një zhvlerësim edhe më të madh. Rreth 400 milionë euro janë blerë nga Banka e Shqipërisë për të ulur ofertën e lartë.

114.55 milionë Euro janë blerë vetëm gjatë verës me objektiv moslejimin e forcimit të mëtejshëm të lekut. Operacionet financiare kanë vazhduar edhe më pas për të stabilizuar situatën. Gjithsesi qëllimi i bankës nuk është ruajtja e kursit të këmbimit, por mbrojtja e nivelit të inflacionit.

Që nga mesi i 2016-ës, monedha e përbashkët europiane po humb pikë dhe kjo ka ndikuar në rënien e të ardhurave në buxhet, që deri tani për këtë vit janë rreth 9 miliardë lekë. Goditje të fortë kanë pësuar dhe eskportet shqiptare, ndërsa shoqatat e prodhuesve dhe të fasonëve thonë se humbjet llogariten rreth 200 milionë Euro.