Ekzekutivi i telekomit kinez, Meng Wanzhou arrestohet në Kanada

36

Vajza e themeluesit të telekomit gjigant kinez Huawei, është arrestuar në Kanada dhe përballet me ekstradimin në Shtetet e Bashkuara.
Meng Wanzhou, zyrtarja kryesore financiare e Huawei dhe zëvendëskryetare, u arrestua në Vankuver më 1 dhjetor.

Detajet e arrestimit nuk janë dhënë, por SHBA ka hetuar Huawei për shkelje të mundshme të sanksioneve kundër Iranit.
Ambasada e Kinës në Kanada protestoi për arrestimin dhe kërkoi lirimin e saj.
Huawei tha se kishte pak informacion rreth akuzave dhe nuk ishte “e vetëdijshme për ndonjë keqbërje nga ana e znj. Meng”.

Arrestimi vjen në një kohë delikate për marrëdhëniet SHBA-Kinë. Kombet janë të angazhuar në një luftë tregtare që ka parë të dyja vendet të taksojnë miliarda dollarë për mallrat e njëri-tjetrit.
Arrestimi nuk do të ndihmojë armëpushimin tarifor 90-ditor për të cilin dy kombet ranë dakord, pasi Presidenti Donald Trump dhe homologu i tij kinez Xi Jinping u takuan në G20.