Disa “rregulla” për të patur sukses në takimin e parë

173

Ekzistojnë shumë “duhet” dhe “nuk duhet” kur bëhet fjalë për takime, rregulla që vazhdojnë të ekzistojnë pavarësisht nga rëndësia e tyre. Shumë prej këtyre rregullave bazohen në norma shoqërore të vjetëruara dhe role tradicionale gjinore.

Pse vazhdojmë t’i ndjekim? Nuk ka një përgjigje të plotë, pasi është pyetje e ngarkuar, por ju duhet të keni kurajo të dilni me dashje dhe jashtë “kornizës”. Disa këshilla nga psikologja amerikane, Leah Aguirre LCSW.

1. Mos fol për politikë.

Ata thonë: “Mos flisni për politikën në takimin e parë”. Unë them, “Ju mund të prekni absolutisht politikën, veçanërisht nëse qëllimi është të eksploroni nëse ndani apo jo vlera të ngjashme thelbësore dhe pikëpamjet e botës.” Ndarja e vlerave dhe besimeve të ngjashme është thelbësore për të mbajtur një marrëdhënie afatgjatë dhe kuptimplotë.

Sidoqoftë, nëse nuk ju intereson politika, mund të mos ketë rëndësi. Por kjo temë padyshim që ia vlen të eksplorohet për të përcaktuar përputhshmërinë, veçanërisht nëse ndiheni të fortë për çështje të caktuara si të drejtat e njeriut, feja, çështje mjedisore, etj. Politika nuk duhet të mbizotërojë në bisedë por duhet të diskutohet nëse ju e konsideroni të rëndësishme. Është në rregull të bëni pyetje të vështira. Është në rregull të bësh biseda që mund të jenë të pakëndshme.

2. Bëhu i padisponueshëm.

Ata thonë: “Bëhu i/e vështirë” ose “Mos u përgjigj menjëherë.” Unë them, “Nëse jeni të interesuar veproni si të interesuar.” Të jesh në dispozicion (si fjalë për fjalë ashtu edhe figurativisht) është në rregull. Nëse jeni në dispozicion dhe jeni në gjendje të shkoni në një takim, shkoni. Nëse dëshironi të shihni dikë përsëri, pyeteni atë ose informojeni.

Nëse ju pëlqen dikush, tregojini. Nëse merrni një tekst, përgjigjuni nëse ndiheni të detyruar ta bëni këtë. Ju nuk duhet të prisni tre orë për t’u përgjigjur ose të shtireni sikur nuk ju intereson.

Përndryshe, do të jetë një lojë e pafund dhe lojërat zakonisht nuk parashikohen mirë për një partneritet afatgjatë.

3. Prisni që ai/ajo të bëj lëvizjen e parë.

Në marrëdhëniet heteroseksuale, shpesh thuhet se gratë duhet të “presin që djali të bëjë lëvizjen e parë”. Unë them, “ose personi mund të bëjë lëvizjen ose të marrë drejtimin.” Kultura heteronormative në të cilën jetojmë vazhdon të përjetësojë rolet tradicionale gjinore. Burrat ende supozohet se marrin rolin udhëheqës dhe fillojnë një takim ose ndjekin gjininë e kundërt. Dhe gratë supozohet se presin derisa burri të bëjë lëvizjen e parë. Ky rregull është kaq e vjetëruar dhe nuk pasqyron individualitetin e secilit person në marrëdhënie.

Nëse i vlerëson rolet tradicionale gjinore nuk ka asgjë të keqe. Por nëse ndiheni të prirur të ndiqni dikë ose të filloni një takim ose bisedë, kjo është e drejta juaj.

4. Mos kryeni marrëdhënie seksuale të paktën deri në takimin e tretë.

Ata thonë: “Mos bëj seks deri të paktën në takimin e tretë”. Unë them, “Bëni atë që ndiheni rehat dhe që është mirë për ju (dhe partnerin tuaj).” Seksi dhe intimiteti janë të rëndësishme në takime dhe marrëdhënie, por çdo çift është i ndryshëm.

Disa individë preferojnë të presin disa javë ose edhe muaj para se të bëjnë seks, ndërsa të tjerët janë të kënaqur të bëjnë seks shpejt në lidhjen e re.

5. Qëndro i/e mirë dhe jepi një shans.

“Jini të hapur, por gjithashtu e dini që keni të drejtë të bëni atë që është më e mira për ju dhe të hiqni dorë në çdo kohë.” Unë besoj në rëndësinë e të qenit mendjehapur, ju e dini se çfarë po kërkoni dhe nëse jeni ose nuk jeni të interesuar. Ju e dini se çfarë është mirë dhe çfarë jo aq mirë.

Nuk jam duke thënë se është mirë të dalësh në një takim nëse thjesht nuk të intereson, kjo është e vrazhdë. Jini të hapur, por gjithashtu besoni se e njihni veten dhe gjykimin tuaj.

“Rregullat” që na janë imponuar shpesh janë mjaft të vjetëruara dhe iracionale, kështu që unë ju inkurajoj të dilni me më shumë liri dhe qëllim.Class