Ballina Shëndetësi Dëmet që i shkakton kolesteroli i lartë zemrës dhe trurit

Dëmet që i shkakton kolesteroli i lartë zemrës dhe trurit

Nivelet e kolesterolit në organizëm shpesh anashkalohen. Megjithatë, nëse nivelet e tij injorohen, atëherë rreziku i atakut në zemër apo ishemisë është tepër i lartë. Pra, kolesteroli i lartë dëmton rëndë shëndetin e zemrës dhe trurit.

Sëmundjet kardiovaskulare janë shumë të përhapura në vendin tonë dhe zënë një vend kryesor në barrën e sëmundjeve vdekjeprurëse.

Autoritetet kanë identifikuar kolesterolin e lartë si një prej faktorëve të rrezikut për shfaqjen e sëmundjeve të zemrës. Faktorë të tjerë janë tensioni i lartë dhe obeziteti.

Faktorët e Rëndësishëm të Rrezikut

Njeriu mund të mos jetë në gjendje të kuptojë nivelin e kolesterolit në gjak pa kryer analizat e gjakut. Këto të fundit janë të vetmet që mund të përcaktojnë nivelin e saktë të kolesterolit.

Megjithatë, nëse njeriu mund të krijojë një ide për kolesterolin në gjak duke mbajtur në konsideratë faktorët e mëposhtëm të rrezikut.

Mungesa e aktivitetit fizik, ushqyerja e keqe, duhanpirja, disa medikamente, mosha, faktori genetik, prania e sëmundjeve si diabeti apo ato të tiroides.

Këto janë faktorët kryesorë të rrezikut që rrisin predispozitat e njeriut për tu prekur nga kolesteroli.

Ndonëse mosha, gjinia dhe faktori genetik janë të pandryshueshëm, ka dy faktorë të rëndësishëm që mund të shmangen ose rregullohen.

Njeriu mund të angazhohet në aktivitet të përditshëm fizik dhe të ushqehet shëndetshëm.

Çfarë Ndodh Nëse Nuk Kontrolloni Nivelin e Kolesterolit

Disa njerëz kanë tendencën të anashkalojnë ose injorojnë kryerjen e analizave për kolesterolin me pretendimin se ndihen mirë.

Niveli i lartë e i pakontrolluar i lipideve në gjak mund të shkaktojë komplikacione të rrezikshme. Një prej tyre është sëmundjet kardiovaskulare.

Depozitat e kolesterolit bllokojnë enët e gjakut dhe rrisin gjasat e atakut në zemër ose ishemisë.

Këshilla kryesore e ekspertëve është që të kryeni analizat e kolesterolit dhe të merrni trajtimin e duhur në të mirë të shëndetit.