Bruksel, Fleckenstein: Negociatat e Shqipërisë me BE, vendosin zgjedhjet europiane

37

Parlamenti Europian miratoi raportin e vitit 2018 për Shqipërinë, duke vlerësuar edhe përpjekjet reformuese të Shqipërisë. Plot 459 vota pro Shqipërisë dhanë europarlamentarët europianë.

Raportuesi për Shqipërinë në Parlamentin Europian, eurodeputeti gjerman Knut Fleckenstein, i cili e mbështet fuqishëm hapjen e negociatave me BE-në, thotë se “me keqardhje e shoh se kjo nuk është bërë dhe shpresoj shumë për një zhvillim pozitiv menjëherë pas zgjedhjeve europiane”.

I pyetur nëse zgjedhjet europiane mund t’a paralizojnë proçesin e integrimit të Ballkanit në BE, në rast të shtimit të forcave të djathta, Fleckenstein thekson se – “Forcat e djathta antieuropiane janë forcuar ndjeshëm në vendet e Bashkimit Europian. Kjo do të reflektohet me shumë gjasa edhe në përbërjen e Parlamentit të ri. Por, unë pres që edhe pas zgjedhjeve europiane të kemi një mazhorancë të qartë për politikën pro zgjerimit të BE-së”.

Për eurodeputetin gjerman, Shqipëria duhet të përgatitet dhe të zgjerojë proçesin e reformave. Shprehimisht, Knut Fleckenstein përmend Reformën Zgjedhore që vendi yne duhet të realizojë. Por, edhe “një Parlament konstruktiv dhe i besueshëm është i pazëvendësueshëm, jo vetëm për sa i përket proçesit të reformave, prandaj si opozita dhe mazhoranca qeverisëse janë të thirrura që të përballen së bashku me këto sfida”, – theksoi Fleckenstein.