Britani e Madhe, pëlhura rigjeneruese që ushqen edhe tokën

36

Një grup grash britanike do të provojë se në Britaninë e Madhe, ku ekonomia dikur është formuar nga industria e tekstilit, është ende komerciale e qëndrueshme për të rikrijuar një ekonomi lokale dhe elastike të tekstilit. Ata synojnë të ofrojnë një alternativë ndaj sistemeve të paqëndrueshme të prodhimit të tekstilit botëror, të cilat kanë kërcënuar pëlhurat tradicionale britanike pothuajse në zhdukje.

Natyrisht, projekti zhvillohet në Bristol, në qytetin më të gjelbër të Britanisë së Madhe, në kryeqytetin e gjelbër evropian të vitin 2015. Në atë vit, fabrika lokale e tezjahut filloi të funksiononte, duke u bërë pjesë e projektit Bristol Cloth, një prodhues pëlhure për prodhimin e tekstilit të parë rigjenerues jo-toksik të Britanisë së Madhe.

“Ferma nga ku kemi burimin e leshit përdor metoda bujqësore holistike, që do të thotë se imiton modelet e kullotjes së bagëtive në natyrë,” – shpjegon Babs Behan, drejtori themelues i projektit Bristol Cloth.

Një tjetër pjesë e rëndësishme e procesit është përdorimi i materialeve natyrale për t’u ngjyrosur, si bimë, minerale dhe insektet. Në të gjithë botën, rreth 17-20% e ndotjes industriale të ujit vjen nga ngjyrosja dhe trajtimi i tekstilit dhe rreth 8,000 kimikate sintetike që përdoren për të kthyer lëndët e para në tekstile.

Ndërsa pëlhura është bërë nga fibra natyrale dhe nuk ka kimikate toksike sintetike, është e sigurt se ajo do të dekompozohet pas ciklit jetësor të dobishëm, duke ofruar kështu edhe lëndë ushqyesve për tokën.

Projekti ka mbledhur fonde në më shumë se 12 000 paund nëpërmjet një fushate sensibilizuese, me qëllimin për të prodhuar 200 metrat e parë të pëlhurës natyrale Bristol.