LAJME OPINION RAJONI SLIDER 1

Analiza e Deutsche Welle: Çfarë e pengon hapjen e negociatave të Shqipërisë

Në Gjermani kanë dalë në pah kohët e fundit dallimet mes Partisë Social Demokrate dhe Bashkimit Kristian Demokrat e Kristian Social (CDU/CSU). Grindja e dy partive më të mëdha në parlamentin e Gjermanisë ka të bëjë me datën e votimit për çeljen e negociatave. Ndërsa socialdemokratët kërkojnë që votimi të bëhet sa më shpejt, pra, menjëherë pas publikimit të progres-raporteve të dy vendeve, Bashkimi Kristian Demokrat dhe Kristian Social e ka caktuar datën e vendimit për 23 shtator.

Një datë, me të cilën, ministri i shtetit Michael Roth, që është përfaqësuesi më i flaktë i qeverisë gjermane pro çeljes së negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, nuk është dakord. Siç e tha edhe një intervistë me Deutsche Welle, ai mendon se ka ardhur koha që BE të mbajë premtimin e dhënë një vit më parë ndaj këtyre dy vendeve dhe të japë dritën e gjelbër për negociatat qysh në qershor.

Por, edhe pse Michael Roth është përfaqësues i ekzekutivit, nuk mund të thuhet ende me siguri nëse ky është qëndrimi përfundimtar i qeverisë gjermane. Kancelarja Angela Merkel nuk e ka shprehur akoma mendimin e saj për këtë çështje. Zëdhënësi i saj, Steffen Seibert, i pyetur para pak kohësh në konferencën e rregullt të shtypit, tha se “vendimi për çeljen e negociatave do të varet nga progres-raporti i Komisionit Evropian.” Por, sipas ligjit, qeveria gjermane duhet të marrë parasysh edhe mendimin e Bundestagut para se të formulojë qëndrimin e saj për Këshillin e BE në qershor të këtij viti.

Shumica e Bundestagut pro anëtarësimit të Ballkanit në BE

Që shumica e Bundestagut është pro perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor në BE, kjo u vu re edhe nga një debat që u zhvillua para ca kohësh (më 9 maj) në plenum, kur Bundestagut iu desh të merrej me një kërkesë të partisë populiste djathtiste Alternativa për Gjermaninë (AfD). Partia në fjalë kërkonte që Ballkanit Perëndimor të mos i ofrohej anëtarësim, por vetëm “partneritet i privilegjuar”.

Siegbert Droese, folës i grupit parlamentar të AfD për çështje të jashtme, tha se sidomos në rastin e Ballkanit Perëndimor, BE duhej “të ndërgjegjësohej për prejardhjen e saj si një bashkësi ekonomike dhe të orientohej në ekspertizën ekonomike.” Sipas AfD, “Ballkani nuk i sjell asnjë përfitim ekonomik tregut evropian.”

Kërkesa e AfD tani është duke u shqyrtuar nga komisionet përkatëse, por, në bazë të deklaratave të deputetëve, mund të thuhet se këtë propozim nuk e mbështet asnjë parti e Bundestagut. E majta është në përgjithësi kritike ndaj politikës së BE në Ballkan dhe për pasojë edhe kundër negociatave. Sevdim Dagdelen, deputetja e kësaj partie, e akuzoi BE se e trajton Ballkanin si “shesh konfliktesh ndërmjet fuqive të mëdha” dhe jo si “partner me të drejta të barabarta.”

Katër partitë e tjera të përfaqësuara në parlamentin gjerman janë më të moderuara dhe për pasojë pro çeljes së negociatave, edhe pse kanë përfytyrime të ndryshime përsa i përket momentit të nisjes së negociatave dhe shpejtësisë së zhvillimit të tyre.

Liberalët janë më neutralët në këtë pikë dhe nuk hyjnë në debatin se kur duhen çelur negociatat. Thomas Hacker, deputeti i kësaj partie, lavdëroi arritjet e Shqipërisë në procesin e Vetingut. “Fakti që mbi 100 gjyqtarë janë kualifikuar do të thotë se kjo reformë nuk është një tigër pa dhëmbë,” – tha ai, duke shtuar se “kjo dëshirë për reforma duhet marrë seriozisht.”

Të Gjelbrit, partia më e vogël opozitare, por që sipas sondazheve të deritanishme pritet të pësojnë rritje në zgjedhjet e Parlamentit Evropian, janë gjithashtu, sikurse edhe ministri Roth, ndër përfaqësuesit më të flaktë të çeljes së negociatave. “Besueshmëria e BE është e lidhur me mundësinë faktike për të bërë hapa drejt Evropës,” – tha raportuesi i kësaj partie për Ballkanin, Manuel Sarrazin. “Çelja e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut qysh brenda këtij viti do të jetë prova e lakmusit,” – tha Sarrazin.

Veç të Gjelbërve, ministri gjerman i shtetit gëzon edhe mbështetjen e kolegëve të partisë së tij, të socialdemokratëve, të cilët, siç i tha Deutsche Welle në një intervistë raportuesi i kësaj partie për Ballkanin Perëndimor, Metin Hakverdi, janë për një trajtim njëherazi të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Skeptik ndaj rekomandimit të Komisionit

Këtë e kundërshton Bashkimi Kristian Demokrat dhe Kristian Social, grupi parlamentar i të cilit është më i madhi në Bundestag. Siç mësoi Deutsche Welle pranë qarqeve të kësaj partie, ajo është marrë vesh brenda vetes që kjo temë të trajohet më 23 shtator, pra, jo në qershor.

Argumenti zyrtar, të cilin e përdori gjatë takimit me kryeministrin Edi Rama në fund të prillit edhe zëvendëskryetari i këtij grupi parlamentar, Johann David Wadephul, dhe që ai e tha edhe në një intervistë me Deutsche Welle është mungesa e kohës për të shqyrtuar me kujdes progres-raportet që do të dalin më 29 maj.

Komisioneri Johannes Hahn ishte javën e kaluar personalisht në Berlin, por nuk arriti t’i bindte kolegët e CDU/CSU që ta ndryshonin mendimin, duke marrë parsysh rekomandimin pozitiv për çeljen e negociatave qysh në qershor që pritet të jetë si rezultat i raportit. Deputetët konservatorë gjermanë janë në përgjithësi skeptikë ndaj rekomandimeve të komisionit. Sipas tyre, rekomandimet e zbukurojnë gjendjen objektive që pasqyrohet në raporte. Prandaj edhe deputetët e CDU/CSU kërkojnë më shumë kohë për t’i mbledhur të gjitha faktet, që përmban raporti i Komisionit dhe për të nxjerrë konkluzionet, bëhet e ditur nga qarqet e CDU/CSU në Berlin. Të njëjtat burime nuk e përjashtojnë mundësinë që, ndërsa Maqedonia e Veriut të marrë një “po” të plotë, Shqipërisë t’i formulohen disa kushte, që duhen plotësuar deri sa të çelet kapitulli i parë i negociatave. Edhe komisioneri i zgjerimit la të nënkuptojë në një intervistë me Deutsche Welle se Maqedonia e Veriut nuk mund të penalizohet për shkak të Shqipërisë.

Koordinim me Francën

Siç ka ndodhur edhe më parë, deputetët gjermanë të CDU/CSU pritet ta formulojnë mendimin e tyre edhe pasi të jenë konsultuar më parë me Francën. E kjo është shumë skeptike sidomos ndaj Shqipërisë, bëjnë të ditur burime të Deutsche Welle në Bruksel. Në parim, Franca, sikurse edhe CDU/CSU në Gjermani, duan që njëherë të bëhet konsolidimi i brendshëm i BE e më pas zgjerimi. Po ashtu Franca e sheh zgjerimin si një çështje të brendshme të BE dhe jo si çështje të jashtme e të sigurisë. Kjo u vu re edhe në Samitin e Berlinit, ku, me insistimin e presidentit Macron, zgjerimi nuk u tematizua dhe nuk u ofrua si instrument për zgjidhjen e problemeve në rajon. “Franca është për negociata të shkurtra e efektive, në mënyrë që shtetet aspiruese të jenë më të përgatitura, kur të hyjnë në negociata,” – iu tha Deutsche Welle nga qarqe diplomatike në Bruksel.

Ndryshe nga Maqedonia e Veriut, e cila së paku ka arritur të fitojë pikë me arritjen e marrëveshjes së emrit me Greqinë dhe shmangien e mosmarrëveshjeve me Bullgarinë, duke u bërë kështu edhe vendi i vetëm në rajon pa konflikte me fqinjët, Shqipëria, në sytë e Francës, ka humbur pikë, thonë diplomatët. Kjo, së pari, për shkak të numrit jashtëzakonisht të madh të azilkërkuesve nga ky vend. Sipas statistikave të Eurostatit, në vitin 2018 Shqipëria ishte vendi i dytë i prejardhjes së azilkërkuesve në Francë, me 9 600 azilkërkues, pas Afganistanit (me 10 270 të tillë).

Së dyti, për shkak të “imazhit të keq” të krijuar nga kontrolli i tregjeve ilegale në Evropë dhe lidhjet e “mafias shqiptare” me trafikime, bëjnë të ditur burimet diplomatike. Kjo është një gjë të cilën Maqedonia e Veriut nuk e ka. Prandaj, edhe qarqet diplomatike nga Brukseli thonë se, nëse vjen deri te ndonjë vendim i negociuar politikisht, atëherë çelja e negociatave me Maqedoninë e Veriut do të jetë më e mundshme se ajo me Shqipërinë.

(marrë me korrigjime nga Deutsche Welle)

admin

Shto nje Koment

Klikoni këtu për të postuar një koment