A e dinit që mërzia mund të sjellë benefite për ju? Ja 5 përfitimet prej saj

349

Mërzia përgjithësisht shihet si një gjendje e pakëndshme emocionale. Karakterizohet nga ndjenjat e pakënaqësisë, shqetësimit dhe lodhjes mendore.

Mërzia është një burim i madh i pakënaqësisë dhe kuptimit. Ne dëshirojmë të shpëtojmë nga mërzia. Reagimi i zakonshëm është të kërkosh stimulime nga jashtë për shpërqendrim.

Sidoqoftë, këto zgjidhje afatshkurtra shërbejnë vetëm për të forcuar kontrollin e mërzisë. Është si një varësi ku kemi nevojë për stimulim gjithnjë e më intensiv për të luftuar mërzinë. Dhe kjo në fund të fundit mund të çojë në më shumë mërzi.

Mërzia mund të shoqërohet me probleme vetëkontrolli, duke përfshirë varësinë, lojërat e fatit dhe ngrënien e tepërt.

Edhe pse mërzia është e njohur për rolin e saj në drejtim të rezultateve negative, ka edhe përfitimet e saj. Këtu janë pesë përfitimet e të qenit i mërzitur.

1. Mërzia mund të përmirësojë shëndetin tonë mendor.

Në këtë epokë informacioni, truri ynë është i mbingarkuar me informacion dhe shpërqendrime. Mbingarkesa me informacion do të thotë një mungesë vëmendjeje. Vëmendja përdor burimet e kufizuara njohëse të dikujt për aktivitete produktive. Pra, pushimi mund të jetë një mundësi e vlefshme për të ndihmuar trurin e mbingarkuar të relaksohet dhe të lehtësojë stresin. Është e dobishme që thjesht të largoheni nga mediat sociale dhe stresuesit e tjerë aq kohë sa të ndiheni të mërzitur.

2. Mërzia mund të rrisë kreativitetin.

Mërzia mund të ofrojë një mundësi për t’u kthyer brenda dhe për të përdorur kohën për mendim dhe reflektim. Mërzia mund të lejojë kreativitetin dhe zgjidhjen e problemeve duke ju bërë të ëndërroni. Në një studim (Mann, 2018), njerëzit u vunë të bënin detyra të mërzitshme (p.sh., duke lexuar raporte ose duke marrë pjesë në takime të lodhshme). Detyrat e mërzitshme i inkurajuan mendjet e tyre të ëndërronin, gjë që çoi në mënyra krijuese të të menduarit. Studimi tregoi se me aktivitete të rëndomta ne zbulojmë ide të dobishme.

3. Mërzia motivon një kërkim për risi.

Pa mërzi, njerëzit nuk do të kishin shijen e aventurave dhe kërkimit të risive që na bëjnë ata që jemi, inteligjentë, kuriozë dhe vazhdimisht duke kërkuar diçka tjetër.

4. Mërzia motivon ndjekjen e qëllimeve të reja.

Mërzia është një sinjal emocional që ne nuk po bëjmë atë që duam të bëjmë. Të jesh i mërzitur do të thotë që ne jemi aktualisht të angazhuar jo vetëm në një situatë jo interesante ose sfiduese, por edhe në një situatë që nuk arrin të përmbushë dëshirat tona. Mërzia na inkurajon që të kalojmë te qëllimet dhe projektet që janë më përmbushëse sesa ato që po ndjekim aktualisht.

5. Mërzia dhe aftësitë e vetëkontrollit.

Mërzia ndikon në aftësinë për t’u përqendruar. Tek studentët mërzia rezulton me performancë të dobët. Ata mund të ndjehen të mërzitur kur u mungojnë burimet për t’u përqëndruar. Të mësosh të durosh mërzinë në moshë të re është përgatitje e shkëlqyeshme për zhvillimin e aftësive të vetëkontrollit.Class