5 mënyra se si ndryshojnë burrat kur bëhen baballarë

168

Shtatzënia dhe lindja sjellin shumë ndryshime fizike dhe psikologjike në trupin e një gruaje kur ajo bëhet nënë për herë të parë, por rezulton se edhe burrat mund të përjetojnë një spektër të gjerë të ndryshimeve trupore dhe mendore kur bëhen baballarë.

Një slitë hormonale dhe emocionale, një dashuri e fortë për foshnjën, ankthi dhe depresioni, madje edhe simptomat e shtatzënisë – mund të tingëllojë e pabesueshme, por janë ato që mund të kalojnë shumë burra kur bëhen baballarë për herë të parë.

Le të hedhim një vështrim më të afërt se si trupat dhe mendjet mashkullore mund të ndryshojnë pasi bëhen baballarë.

Niveli i testosteronit mund të bjerë

Një nivel i lartë i testosteronit është përgjegjës për tiparet e sjelljes si agresioni, konkurrenca dhe tërheqja ndaj një partneri të ri. Por kur një burrë bëhet baba, niveli i tij i testosteronit duket se ulet, duke bërë që e gjithë vëmendja e tij të drejtohet brenda familjes, jo jashtë saj.

Niveli i oksitocinës dhe dopaminës rritet

Oksitocina dhe dopamina janë 2 kimikate që janë përgjegjëse për lidhjen midis një prindi dhe një fëmije. Ndërsa nivelet e testosteronit bien, efektet pozitive të oksitocinës dhe dopaminës rriten, duke e bërë një baba të ri ta shijojë më shumë marrëdhënien me fëmijën e tij.

Ulet dhe ngritjet hormonale mund të shkaktojnë depresion tek burrat

Ndërsa shumë prej nesh e dinë se çfarë është depresioni post-partum tek gratë, pak ndoshta kanë dëgjuar në lidhje me depresionin pas lindjes tek burrat. Përveç funksioneve të tij të tjera, testosteroni gjithashtu luan një rol të madh në mbrojtjen emocionale, dhe kur nivelet e tij bien, baballarët e rinj mund të bëhen të prirur për depresion.

Ndryshimet hormonale së bashku me ngarkesën e përgjegjësive të një babai të ri, i bëjnë burrat të prirur të përjetojnë çështje të shëndetit mendor. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të dini se ndryshimet hormonale dhe ndryshimi i sjelljes që ndodhin tek burrat pas lindjes së fëmijës.

Mund të ndodhin edhe ndryshime në tru gjithashtu

Shkencëtarët studiuan aktivitetin e trurit në një grup baballarësh të rinj dhe doli që gjatë 4 muajve të parë pas lindjes, truri i tyre tregoi disa ndryshime të dukshme në pjesën gri. Këto ndryshime i ndihmojnë baballarët e rinj të zhvillojnë aftësitë prindërore dhe të ndërtojnë një lidhje të fortë me foshnjat e tyre.

Burrat madje mund të zhvillojnë simptoma të shtatzënisë kur partnerja e tyre pret një fëmijë

Jo vetëm pasi fëmija ka lindur i bën baballarët e rinj përjetojnë disa ndryshime në trupat e tyre. Gjatë shtatzënisë së partneres, burrat mund të kenë simptoma të lidhura me shtatzëninë si të përziera, ndryshime të oreksit, dhimbje shpine etj. Ky fenomen quhet ‘sympathetic pregnancy’. Ky term nuk njihet zyrtarisht si gjendje mjekësore, por këto simptoma mund të jenë të zakonshme për baballarët e ardhshëm.class