106-vjetori i Pavarësisë, ngjarjet më të rëndësishme të 28 Nëntorit

78

Sot është 106-vjetori i Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë. Me 28 nëntor, ndër vite kanë ndodhur disa ngjarje që kanë lënë gjurmë në historinë e Shqipërisë.

Ngjarje në 28 nëntor:

1443 – Gjergj Kastriot Skënderbeu, e ngriti flamurin kombëtar mbi kalanë e Krujës.

1793 – Në Shkodër, Lezhë dhe në rrethinat e tyre nisi kryengritja kundër ushtrive osmane. Me humbje të mëdha pashai turk mundi të çante rrethimin, por në Lezhë pësoi goditje dhe humbje të reja, që e detyruan te tërhiqet për në Manastir.

1912 – Ismail Qemali ngriti flamurin në Vlorë dhe shpalli pavarësinë e Shqipërisë.

1997 – Paraqitja e parë publike e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

1998 – Përmes referendumit mbarëpopullor u adoptua Kushtetuta e Shqipërisë.

Lindje të figurave që kanë lënë gjurmë në historinë e Shqipërisë:

1882 – Ali Asllani, poet, atdhetar, dhe diplomat shqiptar

1950 – Ed Harris, aktor amerikan

1954 – Sefedin Shaqiri Arsimtare dhe Kimist i njohur

1955 – Adem Jashari, komandant i UÇK-së

1962 – Jon Steëart, humorist amerikan

Vdekje:

1912 – Shpend Dragobia, luftërar shqipëtar

1954 – Enrico Fermi, fizikant italian dhe fituesi i Çmimit Nobel

1988 – Vasil Gërmenji, qe mësues, gazetar, veprimtar i Ballit dhe diplomat i çështjes shqiptare.

2010 – Leslie Nielsen aktor kanadez dhe komik i njohur kanadez